субота, 7. јун 2014.

Jung i tantra

archetpe of wholeness with JungBuddhizam je prepoznao važnost podsvjesnih aktivnosti uma, onog  pojedinačnog i kolektivnog, 2400. godina prije utemeljitelja zapadne psihologije. On je znao da su čisto racionalni argumenti bili nedovoljni motivirati duboku i trajnu transformaciju uma. Onaj tko se bavi nesvjesnim također treba iskoristiti i preusmjeriti snažne emocionalne struje koje dopiru iz dubina. Jung je otkrio da je snažan simbolizam tantričke umjetnosti i vizualizacije uključen u korištenje “arhetipova” – drevni obrasci i simbola u ljudskoj podsvijesti koji se mogu primijeniti za stvaranje snažne emocionalne reakcije.
Jungovo istraživanje tantre izazvalo je veliko zanimanje Zapada, kao i mnoge nesporazume. Na primjer, tantra se često prikazuje kao tehnika o seksu. Ali u stvari tantra govori o svim vrstama transmutacije i transformacije naših svakodnevnih svjetovnih okruženja na duhovnom putu.
Tajna tantre se razlikuje od tradicionalnih sutri. Primjerice, sutre se bave uvidom, ali više intelektom (budh) dok će tantra reći:  vizualiziraj naše okruženje kao mandalu božanstva. Na isti način, možemo spriječiti obični izgled našeg tijela, naših užitaka i naših dijela, a na njihovo mjesto stavljamo sebe kao božanstvo, gdje vizualiziramo naše užitke i vježbamo posvećenje naših djela.
Božanstva i arhetipovi
‘Božanstvo yoge (tibetanski: lha’i rnal’ byor; sanskrtu: devata) je temeljna praksa Vajrayane, i često uključuje sadanu, liturgiju i formu, u kojoj se praktikant vizualizira pomoću meditacije na Buddhu. Svrha Božanstva joge je dovesti kroz meditaciju do spoznaje da su božanstvo i praksa u biti isto. Prateći sebe i svoje okruženje u cijelosti kao projekciju uma, praksa pomaže da se upoznamo s umskim sposobnostima i navikama preslikavanja konceptualnih slojeva koje projiciramo na stvarnost. Ovo iskustvo donosi otkriće da je stvarnost koju promatramo fiksna i nepromjenjiva. Jung je smatrao da alkemijski simbolizam u tantri predstavlja transmutaciju kontaminiranih emocija odnosno jednostavno rečeno, loše emocije se pokušavaju pročistiti, a upravo taj proces donosi njihovo prihvaćanje i duhovni napredak. Jung se koristio mandalama, a tantra božanstvima odnosno, kako je rečeno, njihovim projiciranjem na svijet. Proces za intelekt izgleda smiješan, ali on je u sebi iscjeljujući ukoliko smo dovoljno uporni da kroz ovu praksu preobražavamo loše emocije, tj. mijenjamo sliku stvarnosti.
Vedski Jyotish  Nikola Zuvela



Нема коментара:

Постави коментар