четвртак, 5. јун 2014.


Da bi danasnji covek dosao do prilike koju bi iskoristio I usmerio se prema samorealizaciji, potrebna su licna transformacija  I nepokolebljiva  predanost za oslobodjenjem iz ovoga sveta. Pored tezine vremena u kojem zivimo, drugi veliki problem je sto u danasnjem vremenu  autenticnu oslobodilacku tradiciju moguce je otkriti samo u prikrivenom  obliku, pre svega u pisanoj reci gde trebamo imati vestinu citanja izmedju redova da bi pronasli  skrivene putokaze do spoznaje.  Nasuprot modernom intelektu kao putu do spoznaje koji se modernom naukom  sluzi kao sredstvom otkrovenja ,postoji nesto sto se zove tradicija. Ona prenosi istine  na koje ljudski um okrenut  materijalnoj egzistenciji i spoljasnjem svetu nema uticaja. Tradicija je izvan prostora I vremena, I prenosi univerzalnu istinu, koja nema nikakve veze sa intelektualnim proizvodima kojima je svrha racionalizacija smisla ljudskog postojanja. Moderno  vreme  karakterise spoljasnji razvoj coveka  koji  se temelji na svetovnim  umesto na univerzalnim zakonima koji su stubovi na kojima je izgradjena tajna nauka tradicije kao sredstva dostizanja  konacnog Cilja -totalne svesti I totalne stvarnosti. Put do najviseg cilja skriven je u najdubljim dubinama covekovog bica I stupiti na njega nije lako-iako je svakome od nas  “pred nosom”-zbog covekovog zarobljavanja u vlastitim  samoogranicenjima.  Oslobadjanje  od  samogranicenja, prirodnih I nametnutih/vestackih je moguce jedino uz pomoc samospoznaje koja rastvara svaku iluziju sopstvene laznosti.
Buduci da covek zivi u svetu neprestanih promena,razlicitih pojava  i paradoksa svest o objektivnoj stvarnosti koja postoji izvan njegovog subjektivnog sveta dolazi mnogim  putevima koji zavise od okolnosti u kojima zivi. Sve ovo utice na komplikovanost povratku izvornom smislu covekovog postojanja a samim tim I spoznaji  razloga boravka u ovome svetu I uzrocima ponovnih vracanja u njega.
U cemu je uzrok covekovog pada I sve dubljeg I dubljeg propadanja umesto da se razvija u skladu sa univerzalnim zakonima evolucije? Zasto je blokirana  nasa prirodna usmerenost ka istini, prema slobodi? Zasto nam zdrav razum govori suprotno od nasih umnih sposobnosti?  Stupanje na Put  do istinske slobode znaci automatsko privlacenje paznje na sebe svih onih sila koje se protive tome.  Medjutim, mogucnost da covek dodje do istine o sebi jeste u srzi ljudske prirode.Sva muka, teskoca I patnja kroz koju svako mora proci ako je krenuo u pravcu probudjenja  jesu pouzdani “znakovi pored puta” da smo krenuli u pravom smeru.Pocetak rada na sebi jeste  najmucniji period ali  svaki otpor, barijera, sumnje I krize  samo su privid koji dolazi od onog dela nas kome je ovaj zivot sve i svja I zato od jednog drveta ne vidi celu sumu.
 Istina ne moze poticati iz uma vec je samo prenesena sa nadljudskog nivoa .  I dok se zaboravljena znanja obnavljaju  u razlicitim spiritualnim nasledjima, univerzalna duhovna tradicija ,ne pripada nijednom duhovnom ucenju , nijednoj skoli ili ucitelju, vec predstavlja  misticnu spoznaju “Puta” koji vodi prema nemanifestovanom izvoristu svega. Svako ko dodje u kontakt sa univerzalnom tradicijom, mora biti spreman, spiritualno zreo, sposoban da to znanje primi I docnije kao ucitelj prenese. Stupanje na Put predstavlja izlaz Iz jednog stanja svesti I ulazak u novo stanje  svesti. I ovde za veliki broj ljudi  koja su u potrazi za istinom nastaje problem. Razlog  je ocigledan. Danasnji covek je proizvod   kulture modernog doba koja je izgradjena odvojena od  nadprirodnog  tezista , pa potraga za istinom  kod vecine osoba predstavlja tragalacki haos jer nepostoji svest o smislu teznje za samooslobodjenjem.
Zbog nesvesnosti, zbog sna u kome sanja da je budan,, covek umislja da iduci ka buducnosti sve vise ce se oslobadjati od zla…od greha, od uzroka pada, ne shvatajuci da zapravo sve vise  svojim “spoljasnjim razvojem  ulazi u sve vece zlo i propast. Buducnost predstavlja jos vecu zarobljenost ,ne samo materijalnu, vec I mentalnu. Svi koji gledaju sa nadom u buducnost, misle da je ona sama po sebi dobra, da ce nastati jednog dana raj na zemlji. Ali, da li je bas tako?Gde je sad u ovom vremenu to seme koje treba da bude zacetak novog poglavlja na Zemlji? Seme je tu, ali ga jos nije potpuno prekrio mrak..nisu se jos stekli svi uslovi-da konacno moze da proklija  u propasti sadasnje civilizacije
Svi smo svedoci da dva prosla svetska rata nisu bila dovoljna i odlucujuca da posle svih grozota ljudskog stradanja covecenstvo se okrene  onim vrednostima koje nisu od ovoga sveta.  Medjutim, ono ili oni sto  dolazi/e, dovesce ljudski rod u situaciju da ce biti na milost i nemilost dogadjajima koje ce uzrokovati sile koje ljudski um tesko da moze predvideti a kamoli spreciti. Svet se oslanja na spoljasnji poredak stvari i oni koji upravljaju svetom ili seprave blesavi ili promisljeno cute o prirodnom zakonu promene koji nam donosi  sve ociglednije neki oblik unistenja postojece civilizaije.
Da li cemo biti ili ne svedoci “kraja sveta”, nema nikakvog znacaja po nase oslobodilacko putovanje koje smo preduzeli voljno  I svesno u sadasnjoj inkarnaciji. Na nama koji smo preduzeli svesno alhemijsko “putovanje u srediste zemlje” da bismo pronasli Kamen Mudrosti  lezi odgovornost da se u skladu sa Daoistickom oslobodilackom formulom  Wu Wei, jednostavno,prepustimo struji univezuma  koja sve stvoreno,  dovodi I postavlja na svoje mesto. Medjutim svako ko je na putu ka Istini aliI bude isao  suprotno  Wu Wei nacela spoznace da je sloboda mac sa dve strice.
Sloboda ima dva ispoljenja-unutrasnje I spolajsnje. Kroz unutrasnju slobodu ostvaruje se direktna veza,  sto nije nista drugo do   spoznaja sebe samog. Spoljasnja sloboda je samo privid bez obzira na oblike koje moze primiti u razlicitim ispoljavanjima. Svaki put kada nase duhovno bice udje u ljudsko oblicje pred njim je izbor I mogucnost da sada ,u ovom postojanju, u sadasnjem zivotu  ostvari samooslobodjenje I time okonca zacarani krug odlaska I povratka u ovaj svet-I tako dovede sebe do prestanka postojanja svake razdvojenosti I uslovljenosti povratka u dualni svet.
Neka bica koja dodju u ovaj svet imaju misiju  da iznova prenose vecnu mudrost I njihova mudrost nije plod spoljasnjeg znanja I ucenja, vec je sadrzano unutar njihove energetske strukture koja svojim vibracijama emituje  probudjujuci signal  koji su u stanju da “uhvate’ neka druga ljudska  bica u ovome zarobljenickom svetu, ciji su energetski prijemnici karmicki  iskalibrisani  da budu na istom frekventnom opsegu. Dolazak ovih posebnih bica u kontakt sa lutajucim dusama koje tragaju za samooslobodjenjem ostvaruje njihovo ponovo uspostvaljanje veze sa vlstitim pravim identitetom,svojim istinskim bicem I stupanjem na Put  ciji je pocetak I kraj u Jednosti koja u sebi ne sadrzi podeljenost odnosno ne sadrzi nikakvu dualnost. Jednost je izvor kojem se vraca (natrag) sve stvoreno-a to je u ezotericnom smislu  isto sto I napredovanje-povratak iz dualnog univerzuma  najvisem Blazenstvu
 Put povratka Jednosti nije moguce izabrati. Put  je  taj koji odabira koga ce povesti I voditi u srediste najvece misterije. Posvecenost I  probudjenost su neophodni uslovi za ulazak u najuzi krug kandidata za ovakvu vrstu putovanja.  Ne postaje se posvecenikom samo zato sto smo procitali knjige o duhovnosti,ili smo nekako dosli do  duhovnog ucitelja.Pre svega,moraju se posedovati neke urodjene  sklonosti koje nikakva zainteresovanost  ne moze  da zameni.
Preko spoljasnjeg dolazimo do unutrasnjeg ali to prepoznavanje unutrasnjeg  u spoljasnjem moze se jedino dogoditi ako u svom traganju idemo stazom uzanom kao ostrica brijaca koju slede samo malobrojni. Priroda ovoga sveta je takva da nam mnogo stvari stvaraju prepreke pred nama koje nas stopiraju I zadrzavaju.Razliciti faktori sprecavaju nas da sagledamo prepreku I videvsi sta stvarno predstavlja zaobidjemo je. Ali, cesto  moramo bas proci kroz samu prepreku, moramo je probijati jer sam cin proboja postaje instrument naseg vlastitog  razvoja. U sebi, u svom Bicu, svi nosimo mogucnosti I sposobnosti za stupanje na Put do istinske slobode. Samo od nas zavisi da li cemo za njima posegnuti     N.A.R.




Нема коментара:

Постави коментар